Back to top

Mataró estrena una deixalleria mòbil que cada dia s’instal•larà en una zona diferent de la ciutat

Aigües de Mataró col•labora en la campanya, mitjançant el repartiment d’embuts que eviten que els olis usats acabin a l’aigüera o llençats a les escombraries

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un nou servei de deixalleria mòbil que pretén fer més fàcil als veïns dipositar separadament els residus perillosos i especials generats a les llars per potenciar el reciclatge. La deixalleria mòbil funcionarà de dilluns a dissabte, cada dia instal·lada en una zona diferent de la ciutat.

La deixalleria mòbil consisteix en un contenidor amb diferents compartiments per depositar separats residus domèstics com: roba i sabates, ferralla i metalls, cables elèctrics, petits voluminosos, plàstics durs, olis vegetals i/o de cuina, olis minerals i/o de motor, ferralla electrònica i informàtica, fluorescents, telèfons mòbils, petits electrodomèstics, dissolvents, radiografies, tòners i cartutxos, piles i bateries, aerosols o pintures.

Col·laboració d’Aigües de Mataró
En aquest sentit, per afavorir el reciclatge dels olis utilitzats per cuinar, Aigües de Mataró i l’Ajuntament de Mataró duen a terme una campanya de difusió i el repartiment d’embuts que s’adossen a qualsevol ampolla de plàstic per fer-ne la recollida.

L’objectiu d’aquesta campanya es evitar que els olis usats acabin a l’aigüera o llençats a les escombraries, accions que suposen un greu perjudici per al medi ambient. Un litre d’oli contamina mil litres d’aigua i 5 litres d’oli no tractat contaminen l’aire que respira una persona en 3 anys. A més, eliminar aquests olis a les depuradores representa un elevat consum d’energia; l’oli barrejat amb altres sòlids pot formar taps a les clavegueres i serveix d’aliment als rosegadors, afavorint-ne la proliferació.

El reciclatge dels olis usats permet transformar un residu contaminant en altres productes útils, com sabons i productes cosmètics, així com la fabricació de biocombustibles.

Per aquest motiu, és primordial separar els olis de cuina o el de les llaunes de conserves en un bidó o ampolla i portar-los a les deixalleries. Aquests olis no es poden barrejar amb els de cotxe o maquinària.