Back to top

GAS NATURAL FENOSA invertirà 3.96 milions d'euros a TUB VERD de Mataró per impulsar el seu creixement

La companyia energètica entra en l’accionariat de Mataró Energia Sostenible, societat que gestiona el projecte Tub Verd, amb un 51,1% del capital per impulsar el seu creixement i donar millor servei a la ciutadania de Mataró.

GAS NATURAL FENOSA invertirà a la societat Mataró Energia Sostenible (MESSA), que gestiona el projecte Tub Verd, 3,96 milions d’euros per adquirir el 51,1% de la societat i impulsar el seu creixement a la ciutat. Avui el director de Mercat Terciari i Solucions Energètiques de Gas Natural Serveis, José Luis Lloret, i el director gerent d’Aigües de Mataró, Antoni Uix, han signat l’acord que permetrà a la companyia energètica aportar la seva experiència en la gestió de projectes de calor i fred a la xarxa de la ciutat de Mataró.

El sistema integrat a Tub Verd permet disminuir en 3.000 tn/a les emissions de CO2, aprofitar les energies locals residuals i disminuir la dependència energètica de l’exterior, així com un estalvi econòmic pel municipi. Aquest projecte innovador el va posar en marxa de manera pionera l’Ajuntament de Mataró l’any 2003 i per gestionar-lo va impulsar la creació de l’empresa Mataró Energia Sostenible SA (MESSA), que fins ara estava participada majoritàriament per la companyia municipal Aigües de Mataró. 

L’entrada de GAS NATURAL FENOSA a l’accionariat de MESSA respon a l’interès de la companyia per desenvolupar projectes energètics que compaginen diferents fonts energètiques, sostenibles i eficients, que contribueixin a millorar la qualitat mediambiental dels entorns urbans.

El president de MESSA i d’Aigües de Mataró, Miquel Rey, ha explicat que l’operació tancada amb GAS NATURAL FENOSA “no només garanteix la solvència i el desenvolupament del Tub Verd, sinó que a més assegura la viabilitat de l’empresa i estalvia diners a la ciutat, prop d’un milió d’euros a l’any”.

De la seva banda, el director de Mercat Terciari i Solucions Energètiques de Gas Natural Serveis, José Luis Lloret, ha assenyalat “que es tracta de la integració d’un projecte innovador, que aposta per la eficiència i per solucions energètiques que maximitzen l’ús de l’energia pròpia del territori”.

Un sistema sostenible

MESSA gestiona la xarxa urbana de distribució de fred i calor coneguda com a Tub Verd, i subministra actualment 15 GW/h de calor i 2,3 GW/h de fred a prop d’un centenar de clients. El sistema permet aprofitar l’energia sobrant d’infraestructures ambientals existents de la ciutat, com la depuradora d’aigües residuals i el tractament de residus sòlids urbans.

D’aquesta manera, es genera aigua calenta d’ús domèstic i energia per la climatització integral d‘edificis, que es transporta fins a les instal·lacions dels usuaris mitjançant un circuit tancat d’aigua calenta i fred. L’energia generada subministra calor a equipaments municipals, com l’Hospital de Mataró, la piscina municipal, escoles i poliesportius, i calor i fred als barris d’El Sorrall i El Rengle. En total, més de 18 km de canonades per tota la ciutat.

Gas Natural ha comprat per 3,96 milions d’euros el 51,1% de les accions de MESSA a Aigües de Mataró (AMSA), que es queda amb el 48,9% de les accions després d’haver adquirit a la vegada a preu simbòlic les accions de les altres dues institucions públiques que fins ara donaven suport al projecte: Eficiència Energètica de la Generalitat (EFIENSA) i l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energia (IDAE).