Back to top

492 milions d'euros per a impulsar l'economia circular a Espanya

492 milions d'euros és la quantitat anunciada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que s'atorgarà als millors projectes que es presentin a aquesta convocatòria. Es presenten bones pràctiques empresarials en matèria d'Economia Circular: Saint-Gobain. Placo i Isover, Expansió, Aigües de Mataró, Signus, Circoolar i Tatttoo.

Madrid, 15 de desembre de 2022 En el dia d'avui ha tingut lloc una nova sessió de l'Observatori Espanyol d'Economia Circular en la seu de Saint-Gobain, on s'han presentat les bones pràctiques empresarials i públiques en matèria d'Economia Circular que ha organitzat el Club d'Excel·lència en Sostenibilitat juntament amb Endesa, BASF i Saint-Gobain Placo i Isover.

En l'Observatori es crea un espai de diàleg on participen empreses, l'Administració Pública i experts en la matèria, i serveix per a parar esment en la situació actual nacional i internacional sobre l'evolució de l'economia circular i per a servir com a referència al teixit empresarial.

Filipe Ramos, President de Observatorio Español de Economía Circular i Director General de Saint-Gobain Placo i Isover, va donar la benvinguda destacant que l'Economia Circular és clau per als objectius de descarbonització i que la lluita contra el Greenwashing i la col·laboració públic- privada són palanques imprescindibles per a la transformació cap a una economia circular efectiva.

Juan Alfaro, Secretari General del Club d'Excel·lència en Sostenibilitat va expressar la importància de les ajudes que fomenten l'activitat circular en el teixit empresarial, com són les ajudes europees Next Generation, que més tard presentaria la Consellera Tècnica, Carmen Durán.

A continuació, Carmen Durán, Consellera Tècnica de la Subdirecció General d'Economia Circular del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, va presentar les polítiques públiques que s'estan duent a terme des del ministeri, posant l'accent en la recent convocatòria per al PERTE d'economia circular que s'acaba de publicar en el BOE. Comentava així que “l'Administració General de l'Estat avança en la implementació de l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular i el Primer Pla d'Acció d'Economia Circular (2021/2023). El balanç de progrés a meitat de període de programació mostra que el 75% de les mesures estan finalitzades o en procés d'execució. L'última de les mesures a iniciar-se és la publicació de les ajudes a l'impuls de l'economia circular la setmana passada. Sens dubte, aquesta mesura contribuirà al fet que les empreses puguin avançar en sostenibilitat i circularitat dels processos industrials i empresarials i millorar la competitivitat i innovació del teixit industrial en el marc d'una economia circular, que superi l'anterior model de producció lineal”.

D'altra banda, Raquel Compta, Gerent d'Aigües de Mataró, va explicar el projecte TubVerd, la xarxa urbana de distribució de fred i calor, que aprofita l'energia residual generada per una sèrie d'infraestructures ja existents a Mataró, climatitzant i proveint d'aigua calenta sanitària a equipaments educatius, sanitaris, esportius, indústries i habitatges particulars.

Per part del sector empresarial, Pedro Biurrun, Subdirector de Expansión, va exposar un exemple de distribució circular. Així és que conceben Expansió Economia Sostenible com “una potent eina informativa sobre el desenvolupament econòmic i mediambiental, amb la finalitat de dotar a la nostra audiència d'una informació rigorosa i equilibrada que li permeti prendre decisions, més quan es tracta d'una cosa tan important com assegurar un futur sostenible”.

Fernando Pardo, Responsable d'Economia Circular de Saint-Gobain Placo e Isover, ha destacat la importància de tenir una estratègia de RSC que inclogui a l'Economia Circular com un dels seus pilars fonamentals de manera que es puguin establir objectius basats en la ciència.

Leticia Saiz Rodríguez, Directora de Desenvolupament i Innovació de Signus va presentar un projecte desenvolupat juntament amb l'empresa SEGURVITAL, la qual ha homologat un sistema de protecció per a motociclistes que incorpora corrons de cautxú reciclat procedent del pneumàtic. Va emfatitzar en la missió de Signus, que és la de “garantir el correcte tractament dels pneumàtics fora d'ús, des de la seva generació, fins a la seva transformació en matèries primeres amb valor”.

Luis Ribó, Co-Founder & Director de Marca de Circoolar, plantejava una visió sostenible dins del sector tèxtil. Així és que, aquesta empresa catalana aplica els principis de l'economia circular i d'impacte social en el disseny, producció i confecció de les uniformitats i roba laboral.

Pablo García-Bodaño, CEO & Founder de Tattoo va presentar un aspecte circular dins de l'arquitectura i l'interiorisme. Així és que aquesta empresa inclou en el seu negoci, materials innovadors fabricats a partir de subproductes.

La trobada va ser clausurada per Clara López, Coordinadora de l'Observatori Espanyol d'Economia Circular, qui va recalcar el valor de les bones pràctiques presentades i va reflexionar sobre la importància de crear sinergies i de treballar de manera col·lectiva per a arribar a objectius concrets.

Nota de premsa: Club de Excelencia en Sostenibilidad